sâmbătă, 1 octombrie 2011

14.10.2010 - Hram si instalare de preot la Oraseni Vale - Articol aparut in presa

HRAM ŞI INSTALARE DE PREOT
LA ORĂŞENI VALE, DE CUVIOASA PARASCHEVA
          În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, la Parohia cu acelaşi hram din satul Orăşeni Vale, comuna Curteşti, Protopopiatul Botoşani, a avut loc instalarea noului preot paroh Andrei Anuşca. Evenimentul a avut loc după următorul program: 8.00 – Utrenia; 9.30 – Acatistul Sf. Cuv. Parascheva; 10.00 – Sf. Liturghie; 12.00 – Parastasul; 12.30 – Instalarea oficială; 13.00 – Agapa frăţească. Sfânta Liturghie a fost condusă de  către Preacuviosul Ieromonah Pimen Olaru, vieţuitor la Mănăstirea Popăuţi şi fiu al satului,
iar ceremonia de instalare,  de către Preacucernicul Părinte Misionar Petru Fercal ca delegat din partea PC. Pr. Protopop Lucian Leonte.


              La sfârşitul Sfintei Liturghii oficiată în sobor, la care a participat deasemeni şi PC. Pr. Daniel Telişcă de la Orăşeni Deal, ca fost paroh al acestei parohii, părintele misionar a dat citire deciziei prin care Preotul Andrei Anuşca se transferă din postul de paroh al Parohiei “Sfinţii Voievozi” – Socrujeni la Parohia “Cuvioasa Parascheva” – Orăşeni Vale. Părintele Petru Fercal a rostit apoi un frumos cuvânt de învăţătură privitor la solemnitatea, importanţa şi frumuseţea mometului, inserat însă cu învăţături duhovniceşti profunde despre preoţie şi relaţia preotului cu credicioşii. A luat cuvântul apoi PC. Pr. Daniel Dascălu care a schiţat în cuvinte un portret al noului paroh, cu menţionarea biografiei şi a activităţilor desfăşurate până în prezent. Prezent la eveniment, ca invitat de seamă şi reprezentant al autorităţilor locale, dl. Primar Dumitru Viţel a rostit un cuvânt de bun venit noului preot aici cu subliniid şi colaborarea rodnică avută până acum cu parohia.

          Ultimul care a luat cuvâtul a fost preotul nou, cuvânt ce cuprinde mulţumiri adresate Bunului Dumnezeu, Înaltpreasfinţitului Mitropolit Teofan, familiei, foştilor enoriaşi de la Socrujeni, preoţilor veniţi, fostului preot paroh şi celor prezenţi la sărbătoare, încheiat cu câteva cuvinte despre preoţie şi intenţii pentru viitorul program pastoral al Parohiei.

 
 Partea a doua a evenimetului s-a desfăşurat la casa parohială, acolo unde s-a pregătit, de către doamna preoteasă ajutată de familie, o masă în cinstea momentului. Dealtfel, toţi credincioşii prezenţi la slujbă au primit la sfârşit din partea noastră iconiţe cu Sf. Parascheva, câte un exemplar al primului număr al foii parohiale „Literă şi Duh”, la naşterea căruia a pus umărul un alt om deosebit, în persoana d-lui Radu Căjvăneanu prezent în mijlocul nostru împreună cu soţia dumnealui, dar şi prăjituri, bomboane fondante pregătite cu dragoste de doamna preoteasă Ramona şi câte un pahar cu vin.
Aerul de sărbătoare s-a făcut simţit mai ales datorită mulţimii de credincioşi, gospodari şi creştini evlavioşi care au făcut o primire călduroasă „părinţelului Andrei” şi au trăit cu lacrimi de bucurie  împlinirea rugăciunilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu