sâmbătă, 1 octombrie 2011

10.01.2011 - Mic bilanț al anului 2010

Bilanţ şi impresii la Parohia Orăşeni Vale

           Pentru Parohia Cuvioasa Parascheva din Orăşeni Vale, 2010 rămâne un an de care enoriaşii îşi vor aminti şi peste ani. Este anul în care părintele Daniel Telişcă a finalizat lucrările la biserica şi casa parohială nou-construite. Toată munca şi osteneala preotului şi a sătenilor au fost încununate în cel mai frumos mod la data de 20 iunie, de sfinţirea bisericii oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.

                  Tot în anul pe care l-am încheiat, la ziua hramului din luna octombrie, a avut loc o frumoasă slujbă de instalare a unui nou preot paroh, în persoana subsemnatului. Momentul a fost trăit de enoriaşi aşa cum se cuvine, iar noi am avut parte de primirea călduroasă pe care numai nişte suflete curate şi inimi calde o pot oferi. Au participat oficialităţi bisericeşti şi autorităţi locale care s-au alăturat numărului mare de credincioşi.



           Am putea spune că, din acea  zi au şi început pregătirile pentru iarnă. Cu participarea consilierilor şi a majorităţii enoriaşilor, s-a reuşit procurarea şi punerea în funcţiune la casa parohială a unei centrale termice şi a unei instalaţii de cupru, în valoare de peste 10.000 roni. Totodată, au mai fost procurate pentru biserică o serie de obiecte necesare săvârşirii cultului: un rând de veşminte liturgice (donate de Elena Mancaşi), două truse pentru botez şi împărtăşirea bolnavilor (donate de Maria Ianuş), sfeşnice mari, un litier pentru Vecerniile cu Litie, două vase pentru aghiazmă, veşminte pentru copii şi altele.
            Programul liturgic cuprinde aici Acatist şi Spovedanie – Miercurea și Vinerea, Liturghie cu Parastas şi Vecernie Mare – Sâmbăta şi Utrenie cu Acatist şi Sfânta Liturghie – Duminica, iar  Sfeștanie și Sf. Maslu se săvârşeşte lunar.
            Programul Hristos împărtăşit copiilor a fost prilejul cel mai potrivit pentru a pune bazele unui cor de copii. S-a pregătit în Postul Crăciunului un program de colinde susţinut în biserică atât în Ajun cât şi de Crăciun.
            Bibloteca parohială şi-a avut începutul în cărţile personale aşezate în biserică la dispoziţia credincioşilor, iar în przent aşteptăm şi primim donaţie de carte.
           Cum era de aşteptat, în Postul Crăciunului un mare număr de enoriaşi au dorit să-şi deschidă sufletul la scaunul de spovedanie şi să primească cuminecare cu Sfintele Taine.  Vizitele pastorale prilejuite de Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei mi-au oferit plăcuta  ocazie de a păşi pentru prima dată pragul casei fiecărui enoriaş şi de a-l cunoaşte în intimitatea şi căldura căminului şi a familiei sale, lucru pentru care mă arăt recunoscător.
            Trecerea dintre ani a adunat în sfânta biserică câteva zeci de suflete la sâvârşirea Acatistului Sfântului Vasile şi a Te-deum-ului de Anul Nou, moment marcat de rugăciuni, dar şi cu artificii, şampanie şi prăjituri pregătite cu dragoste de doamna preoteasă. Apoi, în dimineaţa primei zile din an, Utrenia, Liturghia Sfântului Vasile şi Molitfele cele Mari au unit în rugăciune şi trăire sufletele celor prezenţi.
              Zilele de Bobotează şi de Sfântul Ioan, care încheie Sărbătorile de iarnă, nu au fost mai puţin frumoase. Iniţiativa preotului de a se face o cruce de gheaţă în curtea bisericii în Ajun de Bobotează, şi-a găsit ecou în sufletele câtorva bărbaţi de nădejde. Încântaţi fiind, pentru că de mulţi ani nu s-a mai reuşit acest lucru, ei au adus şi ridicat nu una, ci două cruci de gheaţă pentru ziua în care sătenii au venit cu-mic-cu-mare, pentru Aghiazma Mare. Aceasta s-a sfinţit la fântâna cu foişor din curte.
             O altă activitate frumoasă ce se doreşte a deveni tradiţie, a fost împodobirea în Ajunul Naşterii Domnului a unui brad de trei metri înălţime, dăruit de familia Trufin (Anastasia Kids),  sub care s-au adunat în toată această perioadă bunuri pentru copii. Astfel, prima duminică după Sf. Ioan are ca specific despodobirea bradului şi împărţirea dulciurilor la copiii prezenţi la slujbă. Şi pentru că au mai rămas destule, ele îi mai aşteaptă încă pe copii la Casa lui Dumnezeu pentru a-şi îndulci sufleţelul curat.

               Avem conştiinţa şi realismul că cele enumerate succint aici nu sunt lucruri nemaiauzite. Astfel de activităţi şi chiar mai frumoase se organizează în majoritatea parohiilor unde slujitori şi credincioşi, tineri şi bătrâni se bucură sincer întreolaltă de Pruncul născut – Soarele dreptăţii, de pasul spre un An Nou dorit a fi mai bun şi de închinarea Treimii ce S-a arătat, aşa cum ştie şi poate fiecare mai sfânt şi mai frumos.

              Dorim din suflet ca activităţile liturgice, sociale şi culturale să se înmulţească, iar anul acesta să aducă în sufletele şi vieţile enoriaşilor şi ale fiecărui român un strop de bunătate, linişte şi iubire curată, realizări duhovniceşti şi profesionale, împlinire a dorinţelor bune, ridicare deasupra greutăţilor de tot felul şi mai ales, sănătate în trup şi suflet, în gândire şi simţire.
La mulţi ani !
Pr. Andrei Anuşca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu